söndag 8 april 2012

Växthusfunderingar


Sol-snö-sol. Eller vår-vinter-vår. Vädret verkar spelar oss ett spratt eller så är det bara ett helt normalt aprilväder vi har. Vi är åter hemma på Höjden efter några härliga dagar i Kivik. Efter gårdagens innesittarväder med snålblåst och snö var det skönt att kunna bege sig ner till vattnet idag och njuta av lite sol och vågskvalp innan vi styrde kosan inåt landet igen.


Vi har nu märkt ut ytan för köksträdgården och växthuset samt ställt ut pallkragarna på sina ungefärliga platser. Just nu ser det inte mycket ut för världen men i min inre blick så är det grönt och frodigt med både grönsaker, bär och blommor (och bra mycket varmare). Jag tror det kommer att bli jättebra. Nu ska vi bara få barnen att tycka detsamma. De är fortfarande inte alls med på idén om en krympt gräsmatta (som dock fortfarande kommer att vara väldigt stor). 

Jag har några funderingar angående växthuset och tänka höra efter om ni kan komma med råd/tips eller berätta om egna erfarenheter med växthus (mitt är bara 6 m2 ). 

Jag funderar tex på vad vi ska ha för underlag i växthuset. Hur har ni gjort? Vad har ni för underlag? Har ni lagt plattor/grus/singel eller annat? För- och nackdelar med olika underlag? Hur har ni med mindre växthus förankrat det i marken? Jag funderar även på det där med vad man får plats i växthuset. Jag skulle vilja ha något mindre bord/bänk och sedan odla i krukor/hinkar och någon mindre pallkrage. Hur har ni det?

Jag är som sagt en total växthusnybörjare så alla tänkbara tips tas gladeligen emot.
Hälsar Åsa


15 kommentarer:

 1. Jag kan tyvärr inte komma med några som helst tips eftersom jag bara är i drömstadiet när det gäller växthus. Ser så fram emot att se hur ni får till det.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jag har haft mitt växthus i snart 6 år. Redan från början lade vi stengolv, eftersom jag ville odla i krukor och kunna få plats med en sittplats och planteringsbänk därinne. Har varit jättenöjd med golvet hela tiden.
  Min pappa hade ett likadant växthus som jag, men valde att göra permanenta odlingsbäddar istället. Han var nöjd med det han också. Fast det blir ju liksom två olika typer av växthus.
  Vårt växthus står på gjutna betongplintar. Letade efter bilder i min blogg, men hittade bara denna länk just nu (där du kan se golvet vi valde.)
  http://vardagimittliv.blogspot.se/2011/11/vaxthus-glogg.html

  Lycka till! Så mycket roligt du har framför dig!

  Kram // AH

  SvaraRadera
 3. Ok, ser att länken inte funkar...:(
  Men den ligger under "populära inlägg" i min högermarginal på bloggen. Kika där!

  Kram igen!

  SvaraRadera
 4. Jag kan bara berätta hur jag tänkt göra, eftersom mitt växthus fortfarande ligger nerpackat i en låda i källaren. Men jag har tänkt ställa det direkt på uteplatsens stenläggning, där vi tänkt ta upp några stenar för att kunna förankra det. Med andra ord blir det krukodling här! Det är mycket att tänka på och lära sig, men jag tycker din köksträdgårdsbibel är kanon, där lär jag mig massor! Kram från Hanna

  SvaraRadera
 5. Imin drömvärld har jag gammalt fin marktegel och längs ena kortsidan en upphöjd odlingsbädd av samma vackra merktegel :))) Ja och så ett växthus som matchar markteglet....
  Önskar verkligen....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 6. Jag hade, som jag nog berättat, ett 5 kvm stor växthus i 10 år och sen fyra år tillbaka har jag ett som är ungefär det dubbla.

  Om jag får din mailadress så mailar jag bilder från vårt gamla växthus. Det är lättare än att försöka förklara hur vi hade det där. Om du vill alltså?

  Kram

  SvaraRadera
 7. Skønne billeder Åsa....og ja vejret er ret omskifteligt i disse dage :0)

  Mit drivhus er 5 kvadrat meter.....et lille et af slagsen men helt uundværligt. Vi har 50x50 cement fliser i og uden for. Drivhuset er fæstet med store skruer ned i fliserne og der har det stået i 10 år eller der omkring. Jeg er utrolig glad for fliserne og stille kapilærkasser eller selvvandingskasser på dem hvor der vokser både tomat, agurk melon og lign. Fliserne gør også at jeg kan flytte rundt som det passer mig og stille bord og stol der ind om foråret og om efteråret.

  God fornøjelse ;0)

  SvaraRadera
 8. Härligt med så fina planer på ett växthus.

  Du har ju fått så många fina tips redan.

  Mitt växthus är på ca 10 kvm. Jag tycker att det är förlitet men jag har fått det så jag får nöja mig med det.
  Vi har gjort långa odlingsbord på båda långsidorna och har hängrännor.
  Där vi fyller vatten så att odlingsdukarna drar upp det. Jag ställer krukorna på dukarna, (det är plast under duken,) så klarar vi av vattningen lätt.

  Lycka till med ditt växthus.

  Gunilla

  SvaraRadera
 9. Hej Åsa,

  Varmt välkommen som följare till min blogg. Vad roligt att du vill vara med! Hoppas du ska hitta något kul att läsa och kika på.

  När det gäller växthus kan jag inte bidra med så mycket tyvärr. Eftersom vi bor långa perioder i Stockholm och långa perioder i Bergslagen kan jag inte på något av ställena ha sånt som kräver passning och daglig vård. Och skaffar man växthus vill man ju absolut ägna sig åt frösådder, sticklingar och grönsaker, eller hur. Lycka till i alla fall.

  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 10. Hihi...jag har också stakat ut vårt nya grönsaksland i påsk :o) Tre hemmasnickrade sålådor a´la Ernst står på plats och nu väntar jag på grannens utlovade pallkragar. Röda o svarta vinbär är inköpta!
  Ska ta mig en runda till Staffanstorps Plantskola nästa vecka och köpa in rabarber och krusbär på stam. Vad ska du ha för underlag i landet? Jag funderar på bark och betongstenar som gångar eller singel!?!
  Jag har tänkt rama in trädgårdslandet på 2-3 sidor med kastanjestaket och göra en liten piazza av betongplattor på ena sidan där jag kan sätta en bänk under ett silverpäronträd och krukor med massa fint i. Vad tror du om det?
  Nu väntar jag bara på sol o värme, så att jag kan få fortsätta mitt projekt :o) Lycka till med ditt!

  Må gott o kram på dig
  Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika. Det låter som det kommer bli en superb köksträdgård med både plats för odling och vila/fika. Jag tänkte ha barkflis i gångarna som ligger ovanpå presenning och markduk så att ogräset hålls borta. Vi har en del markstenar kvar sen stenläggningen av vår entré som dels ska få ligga inne i lilla växthuset men även utanför. Jag kanske får komplettera med några ytterligare. Kastanjestaket låter fint. Vi måste hägna in ordentligt med tanke på rådjuren men jag tänkte att man kan dölja det inte så snygga staketet med solrosor, bönor och diverse klätterväxter ochha en entré som är täckt med humle. En grön entré helt enkelt.

   Kram Åsa

   Radera
 11. Tips: Har du sett grönsakslandet i senaste 'Trädgård o blommor' s. 28-29. Precis så vill jag ha det ;o)))))

  Ulrika

  SvaraRadera
 12. Hi Asa, I look forward to see the progress of your kitchen garden. I am sure your children will not mind that there is less lawn once the garden vegetables start to appear. I loved eating fresh beans in my mother's garden when I was a child. I wish that I had greenhouse tips for you, but I have never been lucky enough to have one. Hopefully, the weather warms again soon!

  SvaraRadera
 13. Hej! Jag har inget växthus själv, men drömmer ändå om ett! Jag tycker att singel är väldigt snyggt (och billigt) men det kommer ju garanterat komma ner jord i det då och då, och då tror jag det är svårt att hålla det snyggt. Jag skulle också vilja odla i krukor i mitt växthus och tror ett bra golv till det är stenplattor eller marktegel. Då går det lätt att sopa bort jord och rens och man behöver inte vara försiktig när man grejar med sina plantor. En liten sittplats (med i alla fall en gammal stol och kanske ett litet bord att lägga trädgårdsboken och ställa tekoppen på) hade jag försökt få till.
  Så mycket roliga planeringar du har framför dig! Lycka till!
  Ullis

  SvaraRadera
 14. Vi har betongstenar som golv och odlar i större hinkar. Det fungerar väldigt bra och är lätt att hålla rent (lättare än grus/singel gissar jag). En sittplats tycker jag absolut att du ska satsa på. Även om det inte är så ofta så kan jag njuta av att bara vara i växthuset och dricka en kopp te eller så.
  I mitt lilla växthus fick jag aldrig plats med planteringsbord, men det är något jag uppskattar mer och mer nu när jag har det.

  Lycka till med växthuslivet!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for Blogger...