Receptet till rabarberkakan från förra inlägget kommer här. Det är hämtat från "Trädgård & Blommor" nr 2 och har ännu inte provlagats här på Höjden men nog verkar det smaskigt värre tycker jag... Min rabarbaro får bara växa till sig liiiiiite till. Sen så...(ni vet vad;-))
Torta di rabarbaro con crema di mascarpone
eller Rabarberkaka med mascarponekräm
10 portioner
Kakbotten
smör och ströbröd till formen
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 äggula
Fyllning
750 g rabarber
1 1/4 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
Smuldeg
200 g smör
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
Mascarponekräm
500 g mascarpone
3 citroner, pressad saft av 1 och rivet skal av 3
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
3. Skär smöret till kakbotten i bitar och lägg dem i matberedare. Tullsätt mjöl, socker och äggula och kör till en smulig deg. Eller nyp snabbt ihop ingredienserna med fingertopparna i en bunke
4. Häll degen i bakformen och platta ut den i bottnen. Tryck upp degen ett par centimeter på formens kant och jämna till den med en kniv. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i kylskåpet
5. Skölj, ansa och skala rabarbern till fyllningen. Skär stängerna till 1 cm långa bitar. Blanda socker och potatismjöl i en skål
6. Skär smöret till smuldegen i små bitar och lägg i matberedare. Tillsätt mjöl och socker
och kör till en smulig deg. Eller nyp snabbt ihop ingredienserna med fingertopparna i en bunke
7. Fördela rabarbern jämnt i bakformen och täck med potatismjölblandningen. Sprid ut smuldegen som ett täcke ovanpå
8. Grädda kakan i 40-45 minuter i mitten av ugnen. Täck den med aluminiumfolie om den börjar se mörk ut på ytan. Låt kakan svalna i formen
9. Vispa upp mascarponen till en pösig kräm, tillsätt citronskal och smaksätt med citronsaft. Blanda i citronsaften lite i taget så att blandningen behåller sin krämighet och inte blir tunnflytande. Servera kakan, gärna ljummen, med en klick mascarponekräm
Torta di rabarbaro con crema di mascarpone
eller Rabarberkaka med mascarponekräm
10 portioner
Kakbotten
smör och ströbröd till formen
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 äggula
Fyllning
750 g rabarber
1 1/4 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
Smuldeg
200 g smör
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
Mascarponekräm
500 g mascarpone
3 citroner, pressad saft av 1 och rivet skal av 3
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
3. Skär smöret till kakbotten i bitar och lägg dem i matberedare. Tullsätt mjöl, socker och äggula och kör till en smulig deg. Eller nyp snabbt ihop ingredienserna med fingertopparna i en bunke
4. Häll degen i bakformen och platta ut den i bottnen. Tryck upp degen ett par centimeter på formens kant och jämna till den med en kniv. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i kylskåpet
5. Skölj, ansa och skala rabarbern till fyllningen. Skär stängerna till 1 cm långa bitar. Blanda socker och potatismjöl i en skål
6. Skär smöret till smuldegen i små bitar och lägg i matberedare. Tillsätt mjöl och socker
och kör till en smulig deg. Eller nyp snabbt ihop ingredienserna med fingertopparna i en bunke
7. Fördela rabarbern jämnt i bakformen och täck med potatismjölblandningen. Sprid ut smuldegen som ett täcke ovanpå
8. Grädda kakan i 40-45 minuter i mitten av ugnen. Täck den med aluminiumfolie om den börjar se mörk ut på ytan. Låt kakan svalna i formen
9. Vispa upp mascarponen till en pösig kräm, tillsätt citronskal och smaksätt med citronsaft. Blanda i citronsaften lite i taget så att blandningen behåller sin krämighet och inte blir tunnflytande. Servera kakan, gärna ljummen, med en klick mascarponekräm
Det receptet har jag spanat in trots att jag inte har rabarber..än :-)
SvaraRaderaHa det bäst!
Kram Hélena
Tack för det smaskiga receptet. Jag är så sugen på rabarber så du anar inte:)).
SvaraRaderaHa det gott.
Kram Maria
Jösses, det där receptet bara måste jag ju testa! Så huka er rabarbern, snart är det dags! ;)
SvaraRaderaKram!
Mmmmmmumsigt bara man läser....
SvaraRaderaHa det bra :)
Tack! Mscarponekrämen måste jag testa men själva kakan kommer jag nog att göra lite annorlunda eftersom jag har glutenintolerans och smulpaj på glutenfritt mjöl inte är någon höjdare. Pajdeg där man byter ut en del av smöret mot kesella brukar bli bättre.
SvaraRaderaVilken fin bild på rabarbern!
Ha det gott!/Laila
Så gott det låter och tack för receptet!
SvaraRaderaMumsigt, jag bara väntar på att även min rabarber ska växa till sig lite mer sen så!
SvaraRaderaAgneta kram