tisdag 24 april 2012

TrädgårdshänderNär M och barnen städade i vårt lilla förråd så kom det fram en hel hög med använda trädgårdshandskar (mina!!!). De är slitna och håliga men kommer ändå till användning när inga hela går att frambringa eftersom jag då kombinerar de som är minst söndriga med varandra ;-) När jag tittar på min lilla trädgårdshandsksamling (!) så funderar jag på det där med händer och framför allt då på trädgårdshänder. Trädgårdshänder som planterar, gräver, rensar, lyfter, vattnar, plockar bär och frukt och så mycket, mycket mer. Trädgårdshandskar i all ära men visst är det härligt att känna jorden mellan fingrarna ibland också, eller hur? 

När jag tittar på mina egna händer ser jag tydliga spår av mitt dagliga trädgårderande. Naglarna är nedklippta och oavsett hur mycket jag tvättar och skrubbar fingrarna så finns det alltid någon liten jordsmula kvar någonstans som avslöjar vad mina händer varit någonstans :-) 

Året med trädgårdshänderna börjar nu på våren då vi med våra trädgårdslängtande fingrar äntligen får dyka ner i jorden och sätta igång med att så fröer, plantera, rensa ogräs, gräva m.m. Händerna går snabbt in i sitt trädgårdsaktiga tillstånd med jordiga naglar och valkar vilket sedan eskalerar fram tills vintern tar vid och vi är mer inomhus än utomhus. Då börjar vi sakteliga jobbet med att skrubba bort den näst intill ingrodda trädgårdssmutsen. Efter ett tag när naglarna börjat återhämta sig, jorden försvunnit från händerna och de har fått tillbaka sin ursprungliga färg ;-) kan det hända att vi vågar smycka någon av fingrarna med en vacker ring. Till nyår när händerna är som renast, lenast och finast kanske även lite nagellack får pryda de numera synnerligen välmående naglarna. Händerna har det lugnt och skönt, bläddrar så försiktigt i trädgårdsböcker och myser i tjocka, fluffiga vintervantar. Dock dröjer det inte länge innan det sakta kommer krypande igen. Det börjar i huvudet, fortsätter ner i armarna och forsar till slut ut i fingrarna. Trädgårdslängtan. Det planeras och skissas men kliar också så ofantligt mycket i de rena och mjuka trädgårdshänderna som nu börjar bli riktigt rastlösa. "Jord, smuts, mylla", tycks de ropa. En solig dag när det kliar som allra värst DÅ är våren äntligen här igen och trädgårdshänderna dyker längtansfullt ner i jorden.  De sprätter vilt omkring sig och blir sig inte lika igen förrän vintern åter yr fram...***

Idag är det jag och Simon and Garfunken och den här godingen från deras livekonsert i Central Park 1981. Lyssna noga på publikens jubel när Art Garfunkel sjunger textraden "Looking down on Central Park". Gåshud.


Hälsar Åsa ... som har magen full av pannkakor. Det är ju tisdag. Same procedure as e v e r y tuesday.

8 kommentarer:

 1. Hej Åsa,

  Jag skulle vilja maila till dig men hittar inte din mailadress någonstans...

  Här är min mail: blog.almbacken@gmail.com

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 2. Trädgårdshandskar är bra att ha i många läge men jag kan absolut gilla känslan av jord mot mina fingrar. Tyvärr blir jag så torr så torr av jord så huden spricker och jag får en massa små sår som det sen kan blir infektion i. Naglarna mina är mycket sköra och skivar sig lätt.

  För min del blir det oftast handskar på.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Så bra skrivet! Du lyckas verkligen fånga jord-händer-förhållandet. Du borde rama in handskarna och hänga på väggen.

  SvaraRadera
 4. Hihi, vilken fin hög med handskar! Och så fint skrivet om trädgårdshändernas vedermödor. Mitt problem är att jag bara inte trivs att ha handskar på mig. Har testat en uppsjö av olika modeller men det slutar alltid med att jag är utan handskar i alla fall. Och så ser mina händer ut därefter också... Härligt med New York-drömmar - snart är du där själv! :) Kram Hanna

  SvaraRadera
 5. Ja men precis så är det! Mitt högra pekfinger har redan fått små sprickor där jorden etsar sig fast, för inte tar jag på handskar inför min trädgårdsrunda varje morgon, men varje morgon får jag syn på ett litet ogräs som ska dras upp eller en liten planta som det ska krafsas runt.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Stod och funderade på samma sak i helgen när jag tvättade händerna efter sex timmars grävande :-) Älskar trädgårdshänder som har kontakt med jorden, trygga stabila. Fint inlägg du har gjort idag, blir alldeles glad.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 7. Gillar din hög!

  Fint. Som Pilgrim skriver, de har kontakt med jorden och är trygga o stabila.

  Simon and Garfunkel - bra uppladdning!

  SvaraRadera
 8. Jo men visst, precis så är det! På pricken...

  Snygga händer hade jag förr i tiden, innan jag blev trädgårdsnörd... Nu har jag gett upp! Torra, grova och spruckna är va det är nu oavsett nyttjande av handskar. Det är som det är ;)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for Blogger...