torsdag 6 oktober 2011

Hej, sa hösten!

Nu är jag här igen med vind och regn och rusk. Nu får det minsann vara slut på sötbrödesdagarna då ni har fått gotta er med sol och varma brisar. Dax för mig att ta över. Håll i hatten för nu sätter hösten igång!!!

Kanske dags att ställa undan sandalerna för denna säsongen då?

"Dör blommorna nu?", frågade T i morse. "Ska vi också dö?". Det är många frågor nu om vad som händer när man dör. För att i nästa stund bytas av i en busig blick och tankar på något heeeelt annat. Livet som en 4-åring helt enkelt!!!

***

Detta trädet såg jag när jag var ute på min fotosafari i Simrishamn förra veckan. Det var ca 5-6 meter högt och fyllde upp en hel innergård. Jag kunde inte låta bli att ta en bild på det. Har aldrig sett något liknande innan med sina glesa tjocka barrstavar och en stam med fjäll som på en kotte.

Är det någon som vet vad det kan vara för träd?


Nu ska jag ut och blåsa vidare....

Hälsar Åsa

11 kommentarer:

 1. Man vet aldrig vad som rör sig i en 4 årings huvud....men deras fantasi är fantastisk. Ingen aning om vad det är för barrträd, men snyggt är det!//Helen

  SvaraRadera
 2. Det är skönt med barnen och deras frågor, okomplicerat och rakt, man får ta och tänka till själv och det är nyttigt har jag märkt!

  Jag tror jag vet vad det är för träd, det är Araucaria araucana, som också kallas the Monkey-puzzle Tree eller Monkey Tail Tree. Det hör hemma i sydamerika, Chile, tror jag. Och att det kallas Monkey-puzzle Tree beror på att apor kan klättra upp, men inte ner ur trädet. P g a alla taggar som pekar uppåt. Fantastiskt träd och att du hittat ett så fin här i vårt land!

  Agneta kram

  SvaraRadera
 3. Ja, hösten har då kommit nu...

  Trädet är ett apträd Araucaria araucana som du hittat! Ett jättefint ex dessutom. Vi har ett liiitet ex här i vår trädgård...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Jag kastade mig genast över boken "Träd i Nordeuropa" och fick leta ett tag bland barrträden. Till slut hittade jag en bild som kunde stämma överens. Trädet heter "Brödgran" men kallas också Apträd och är enligt boken hemmahörande i ett litet område i södra Anderna.
  Googla på Brödgran och Apträd så får du se om bilderna stämmer överens med trädet som du har sett.
  Ha en bra dag!

  /Anna

  SvaraRadera
 5. Definitivt ett apträd! En främling i vår fauna men roligt för de som lyckas odla det på sin tomt!
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 6. Oj, vilket läckert träd! Känns exotiskt och ovanligt.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 7. Vilket häftigt träd.....
  Det är bara att inse och gilla läget angående hösten nu....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 8. Vilket fantastiskt apträd! Skulle gärna vilja ha ett sådant men kan lika gärna gräva ner pengarna i komposten misstänker jag.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Coolt träd! Jag har också en fyraåring, min T:s storasyster, och oj vad jag känner igen frågefloden. Just nu handlar det mycket om stjärnor, om vart de är på dagen, om varför man inte kan åka till dem när det finns flygplan och hur de kan finnas bakom molnen när de inte syns. Man får ju träna sin egen hjärna, det är ett som är säkert! :) Kram Hanna

  SvaraRadera
 10. Hej Åsa!

  Ja, med ens kom hösten med regn och bra mycket kyligare temperaturer. Men idag har även solen hunnit skina en hel del. Eftr de fantastiska veckorna vi har haft på sistone med rena rama sommarvädret så känns det rätt ok att det nu blir lite mer regn och rusk. Det hör ju till det med. ;)

  Barn är så härliga i sina funderingar kring döden. De är inte lika komplicerade som vi vuxna utan ser saker och ting myket enklare och klarare.

  Vilket tjusigt träd! Jag förstår att kameran kom fram. :)

  Ha en strålande fin helg Åsa!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 11. Ja nu är hösten verkligen verkligen här. Nu på kvällen har vi bara 5 grader, blir nog frost i natt...

  Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for Blogger...