tisdag 16 augusti 2011

Fröfrågor

Jag har malvor i trädgården som jag skulle vilja prova på att fröså. Men som den frösamlarnybörjare jag är så har jag några frågor som kanske någon av er kan hjälpa mig med.

Räcker det med att torka och spara frökapslarna eller ska jag ta ut fröna och inte bry mig om frökapslarna (som jag ju tycker är så vackra)? Behöver de ligga och torka ytterligare eller kan jag stoppa ner i kuvert meddetsamma? När kan jag sedan så dem till våren?


Är det någon av er som har erfarenhet av att fröså malvor så vore jag glad för lite malvinfo!
Tack, tack på förhand.

Åsa

5 kommentarer:

 1. Jag vet inte hur man gör, egentligen, men själv gör jag som så att jag tar dom nu, när dom torkat på fröställningen och så sprider jag ut dom ungefär där jag vill att dom ska vara och så trixar jag liiite med krattan så att dom myllar ner sig en aaaaning. Och det har fungerat jättebra hittills. Med malva och fingerborgsblommar och klätt, i alla fall!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 2. För att krångla till det lite så finns det ju lite olika malvor, och vissa av dem behöver en köldperiod för att gro. Då kan du strö ut dem i rabatten och bara vänta, eller samla in frö och lägga i ett kuvert/kaffefilter och sedan så dem i krukor på vår/vintern och ställa ut. Ha lite koll på krukorna så inte fåglarna är där och möblerar om, eller att de blir dränkta (placering under takutsprång är bra). Om det är en ettårig Malva kan du plocka frön nu och så inne till våren. Men så inte förtidigt så plantorna blir långa och gängliga.
  Lycka till!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Jag samlar alltid mina fröer i kaffefilter. Det går att skriva på dem och de håller fröerna torra.
  När kapseln börjar se torr ut och spricker upp är det dags att plocka. Jag lägger oftast hela kapseln i kaffefiltret men det är ju egentligen bara fröerna som behövs.

  Så dem sen i mars - april kanske.

  Lycka till!

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Aha... kaffefilter och hela kapseln... jag kanske ska prova jag med:) Själv har jag INGEN aning...=O Lycka till!!

  Kram

  SvaraRadera
 5. Hi Åsa, I am so glad that you were able to find and install the translator gadget. The translation is not perfect, but I can now read your text. In my experience, seeds are ready for storage when they are dry to the touch. I store seeds over winter in envelopes or old pill bottles in a dry place. I find that Mallow likes to self-seed. When I spot the young seedlings in the spring, I replant them where I prefer them.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for Blogger...