onsdag 24 augusti 2011

B som i bolltistel


Bolltistel är en annan perenn som jag fick precis när vi flyttade hit. Hade ingen aning om var jag skulle ha dem då så de hamnade i en "tillfällig" rabatt längst upp i trädgården. Där har de trivts riktigt bra men jag har nu, så här 3 år senare, hittat en fin ny plats. Jag grävde upp halva bolltistelbeståndet och lät resten stå kvar. Vet ju aldrig hur de kommer att trivas på nya stället. Jag gillar verkligen deras siluett och de blågrå bollarna.


Blå bolltistel, Ecinops Bannaticus. Echinops kommer av grekiskans, ekhinos, igelkott och, ops, utseende. Bolltisteln ser ju faktiskt lite ut som en hoprullad igelkott (fast blå!!). Bannaticus berättar att växten är från Banat i Ungern. Här i Sverige har den odlats sen 1600-talet.


Bolltisteln är en reslig och kraftig perenn med tistellikt växtsätt som gillar att stå i full sol. Den blir ca 100-120 cm hög. De mörkgröna bladen är stora, parflikiga och torniga med luden undersida. Stjälkarna är grova och vithåriga så att de ser silvriga ut. De bollliknande blomställningarna är först silverskimrande och blir sen lilablå. Bin, humlor och fjärilar dras till bolltistlar. Bolltistlar självsår sig lätt.

Bolltistlarna är även vackra som torkade så ut och klipp ner några om du har!

***

I helgen är det trädgårdsfest på Sofiero i Helsingborg. Jag tänkte ta mig en tur dit på lördag, själv eller med hela familjen (får i så fall ha en plan B för barn som tröttnar!!!). Har aldrig varit på vare sig trädgårdsfesten eller Sofiero innan så jag ser ju mycket fram emot detta. Är det fler av er som ska dit?

Tack för era kommentarer igår på mitt inlägg om svårigheten med att hitta balans mellan jobb och vardag. Det är verkligen ingen lätt ekvation att få ihop och är ett av de återkommande ämnena som diskuteras med mina nära. Ni kommer säkert höra mer från mig i denna fråga...

Hälsar Åsa8 kommentarer:

 1. Asa, these are beautiful photographs. I love the wonderful softness in each, and your processing is fantastic!

  SvaraRadera
 2. Jag gillar bolltistlar också:)
  ha det gott!!!

  SvaraRadera
 3. Sofiero kan du se fram emot där är fantastiskt vare sig det är trädgårdsfest eller ej! Vackra bolltistlar, de är snälla och trofasta, har haft en rugge här i 10 år.. kram Sophia

  SvaraRadera
 4. Kul att få läsa så mycket intressant om bolltistel.
  Sofiero utställningen had jag också velat gå på, vi får se hur det blir med det, har en bra bit att köra....
  Agneta kram

  SvaraRadera
 5. Vissa växter hamnar aldrig i trädgården och jag vet inte varför!Bolltistel är en sån även fast jag tycker den är fin så har det aldrig blivit av att köpa en sån.
  Ska också till Sofiero på lördag.
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Vilka härliga blommor! Jag hade också sådana (tror jag) men då jag grävt om en del förra sommaren för ett altanbygge "tappade" jag bort dem, kanske de blev kvar under altanen...

  SvaraRadera
 7. Håller med, bolltisteln är fantastisk! Däremot blommar den inte hos mig ännu, sådde den för två år sen och inte ett enda frö grodde (frön från impecta), förra hösten begav jag mig till en närliggande allmän trädgård och nöp till mig en "boll" och av den så grodde runt 20 frön, dessa har ju dok inte blommat något i år ännu men jag hoppas på blomning till nästa år! :)

  Kram Sandra

  SvaraRadera
 8. Bolltistlar är så vackra! Ja, tistlar överhuvudtaget faktiskt. :) Inte lika roliga att ha i odlingslådorna dock men på andra ställen i trädgården får de gärna vara. :)

  Du kommer att älska Sofiero och trädgårdsfesten! Sofiero är en helt underbar park som är lika ljuvlig att besöka året om och Trädgårdsfesten är en härlig folkfest med allt som har med trädgård att göra. Mycket inspiration! :)

  Så ha en fantastik helg och låt dig inspireras!

  Kram Lotta

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for Blogger...