tisdag 13 december 2011

Lucia, lucia, lucia...


Sitter med tunga fötter och trötta ögonlock och pustar ut efter en lång, intensiv men  ROLIG luciadag. Inte mindre än 10 luciatåg har hunnits med idag och jag så otroligt stolt (och lite mallig!) över mina fantastisk begåvade och fina körtjejer. Stolt över att vi i min kommun (efter starka påtryckningar från mig och min chef) frångått den gamla rösta-på-sötaste-flickan-att-bli-kommunens-lucia-principen till att ha en fast luciakör bestående av min ungdomskör. Från denna får de som vill av de äldsta tjejerna anmäla sig själva till luciakandidater. Avgörandet vem som blir lucia sker genom en lottdragning under stor pompa och ståt, kommunalråd och hela alltet. Ingen skönhetstävling vilket känns så otroligt förlegat utan tyngden ligger på sången och det musikaliska framförandet. Och söta är de allesammans minsann. Resultatet har blivit så himla bra och även de få som knarrade över att vi ändrade på något som MINSANN hade fungerat så bra i alla år (en åsikt som INTE delas av mig) har också fått ett leende på läpparna. Fattas bara när det sjungs som idag. Och förra året. Och förrförra...;-)

I morgon ska jag spana in luciasändningarna från SVT för lite ny luciainspiration till nästa år men just nu ska jag bara ta min trötta kropp och stoppa ner under täcken och sova så gott, så gott...

Godnatt till er önskar
Åsa

13 kommentarer:

 1. Bra jobbat! Förstår att du är trött... 10 luciatåg! Jisses! Vilken strålande idé med att göra om Lucia från skönhetstävling till lottning.
  Vila dig ordentligt för det är du verkligen värd!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Så bra att ni tjatade om ändring av detta med att den sööötaste tjejen ska vara Lucia. På min tid hade jag aldrig en chans eftersom jag är brunett och på 70-talet skulle L vara blondin. Dessutom var jag nog inte tillräckligt söt heller... Härligt att höra om denna förändring hos dig i a f.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Så bra med nyordningen vid Lciaauttagningen. Det har varit traumatiskt för många tjejer genom åren....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 4. Vilket bra initiativ av dig att få ändrat till lottdragning! Så mycket bättre, då slipper det bli en tävling och ingen blir ledsen eller sårad.
  Oj, 10 luciatåg! Det var inte dåligt.
  Ta det lugnt och ha det gott!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Gläds med dig över att det gick så bra!
  Det har varit en stor artikel i SDS om hur man väljer lucia. Lunds lucia var mycket kritisk och tyckte att lottning mellan kanditaderna vore det rätta. Höör skulle kanske presentera sin lyckade variant
  hälsar Barbroperd

  SvaraRadera
 6. oj 10 luciatåg!!! Förstår att både du och kören är gode möra efter det. Ett sånt bra idée av dig att ha en stående luciakör!!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 7. Heja Heja Heja!!!
  Vilken bra idé och fantastiskt att kommunen har nappat på det.
  Det känns verkligen förlegat att hålla på att skönhetsrösta. För att inte tala om när man väljer en i taget och någon står där och blir sist vald. Usch och fy!!!

  Sneglar på ditt förra inlägg. Jag har också massor av barnmatsburkar i träden här hemma. Det bästa man kan använda dem till när maten är förbrukad :-)

  Ha det gott!

  /Anna

  SvaraRadera
 8. Riktigt roligt att höra! Grattis till detta inititaiv!

  /maja

  SvaraRadera
 9. Åh, här har jag en kollega alltså! Jodu, jag vet vad det vill säja att ha kör och att anordna luciatåg! Jag har också stridit för att frångå detta med "skönhetstävlingar"!

  Så himla mycket arbete det är denna tid, plus allt annat som ska ske! Visst är det vackert och stämningfullt, och jag är så glad att jag numera slipper ordna något, även om det är med blandade känslor!
  Tackar för hälsningen hos mej och önskar dej all skön vila efter denna kraftansträngning!
  Lisa

  SvaraRadera
 10. Låter som en intressant variant av tillvägagångssätt tycker jag. Själv blev jag Lucia i sexan för att jag var längst. Hur rimligt är det egentligen? Inte kan man hjälpa hur lång man är och sjunga har jag då aldrig kunnat. Man kan ju inte hjälpa om man kan det heller iofs. Att dra lott bland dem som vill låter bra tycker jag.

  Kram!

  SvaraRadera
 11. Stolt och mallig gör du rätt i att vara! :)

  Hurra för dig som lyckats rucka på de gamla principerna. Hoppas att det kan bli till en tradition. Bra jobbat!

  Hälsar Tamara

  SvaraRadera
 12. Bra att skrota otidsenliga gamla regler! Bra jobbat, heja dig! Och dom andra medverkande. Och man kan bli trött för mindre än sådant Luciafirande. Själv är jag däckad i en riktig förkylning.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 13. Lucia är verkligen en av mina favorittraditioner.
  Befriande lösning ni har hittat som ersättning för "skönhetstävlingsmodellen", - toppen tycker jag!

  Önskar dig en fin vecka fram till jul!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for Blogger...