måndag 5 december 2011

Inspiration från blommor, dofter och böcker


Inte har det blivit så mycket trädgårdsbloggande på sista tiden. Men med några ljuvligt doftande tazetter och en hög med nylånade trädgårdsböcker från biblioteket vaknar inspirationen och tankarna på trädgården så smått igen. Bläddra, läsa och fundera. Av Tomten önskar jag mig böckerna "Dahlior" och "Vintage flowers" - med många vackra och inspirerande bilder.

***

När jag bakade saffransskorporna härom dagen hämtade jag receptet från "Rosendals trägårdscafé" - en av mina TVÅ favoritkokböcker måste jag nu vid närmare eftertanke tillägga. Den andra favoriten är "Kärlek, oliver och timjan". Två väldigt olika kokböcker när det kommer till utseende och layout. Rosendalsboken är fylld med vackra fotografier både på maten, omgivningarna på Rosendal, små hälsningar och brev till Monica Ahlberg som står bakom boken och allehanda smaskiga recept (där juldelen är den som jag mestadels provat recept ifrån). En bok som är så vacker och inspirerande att man bara vill ha den liggande framme och vända bladen fram och tillbaka, fram och tillbaka. Man kan nästan känna de underbara dofterna om man håller näsan tillräckligt nära ;-) Kontrasten är då "Kärlek, oliver och timjan" som innehåller mer sparsamt med bilder och har en layout mer lik en klassisk kokbok. Enkelt, rakt på sak och utan krusiduller. Men vilka recept! Från denna boken har jag lagat en hel massa goda saker; bl a citronkyckling med oliver, kyckling med honung och chili, kikärtssoppa, kikärter från Marrakech. Det ena godare än det andra och inte svårlagat alls.
Två helt olika, men lika fantastiska, kokböcker. Båda har några år på nacken men jag vet att "Rosendals trädgårdscafé" nyligen har utkommit i en nyutgåva.

***

Stort TACK för era fantastiska pysseltips. Vilken guldgruva ni är. Aldrig har det pysslats så mycket som denna hösten/vintern. Det råder en riktig pysselmani här på Höjden ;-) Tyvärr har vi ingen riktigt bra pysselaffär här i byn utan man får köpa på sig materiel lite här och där blandat med allt man kan hitta ute i naturen. Idag har dock prickiga storebror mest hängett sig åt sitt lego; bygga, konstruktion, följa beskrivningar - DET är fantastiskt roliga grejer det med! 

En hälsning från Åsa

11 kommentarer:

 1. Det verkar helt klart som två kanonböcker! Bra att det är olika, för ibland vill man ha något att vila ögonen på och ibland mer handfast konkret, precis som du beskriver.
  Fina böcker du önskar dig också.
  Kul med lite olika tips:-).
  Hoppas vattenkoppskillen är på bättringsvägen!
  Ha det gott!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Det finns en hel del fina kokböcker tror jag. Jag gillar Hannus. Har Sommarkalas och önskar mig Vinterkalas av tomten. Jag gillar oftast dem med vackra bilder mest. Tack för att du berättade lite om dem.

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Rosendalsboken är verkligen en guldgruva att ständigt ösa ur. Där hämtar vi bland annat vårt favvoritrecept på 'Basilikapotatis', sid 151 i vår gamla upplaga av kokboken. Enda nackdelen med boken är att den kan vara lite svår att hitta i.
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 4. Åhh, det är så många härliga trädgårdsböcker jag skulle vilja ha! Inspiration finns ju i massor på nätet också, men visst är det nåt speciellt med att bläddra i en inbunden bok? Mys på riktigt liksom!

  Önskar er en riktigt bra pysselvecka!
  Tamara

  SvaraRadera
 5. Den översta och understa i din hög är just nu mina favoriter. Vintage flowers har jag inte hört om innan, den ska jag kika efter. Tack för tipset.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Trädgårdsmässorna som jag har varit på och skrivit in i kalendern för 2012 är:
  Rum och trädgårdar 8-11 mars
  Nordiska trädgårdar 12-15 april

  En föraning av våren och en möjlighet att bara mysa runt. Sen har jag hittat den här:

  Lisebergs trädgårdsdagar 10-13 maj.
  Har aldrig varit där men det lockar :-) Det är svårt att rekommendera eftersom jag de jag har varit på har varierat i kvalité men Nordiska trädgårdar är större än Rum och trädgårdar. Roligt är det att strosa runt och bara vara, speciellt när längtan efter våren är så stor.

  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 7. Åh de är två av mina favoriter också! Älskar att bläddra i dem och bli inspirerad. Av samma författare som Kärlek oliver och timjan har jag även Under valnötsträdet, den är lite lik Rosendahls till uppbyggnad, med teman. Rekommenderas!

  Kram

  SvaraRadera
 8. "Kärlek, oliver och timjan" är och har varit min stora favorit i många år nu. Tror därför att jag ska prova på "Rosendals trädgårdscafe". Det verkar ju som vi har samma smak när det gäller kokböcker och de där skorporna såg ju väääldigt goda ut....
  Ha en fin dag! /maja

  SvaraRadera
 9. Kärlek, oliver och timjan är min absoluta favoritkokbok. En skatt att ösa ur....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 10. Tazetter är en av mina favoritblommor så här i juletid! Vissa tycker att de doftar starkt men jag gillar dem verkligen. Va lustigt... Kärlek, oliver och timjan och Rosendals trädgårdscafé är mina favoritkokböcker också! :) Tycker de är helt fantastiska!
  Kramar!

  SvaraRadera
 11. Hej Åsa !
  Tack för tipset på kokböckerna .. låter som böcker man inte kan vara utan ... skriver omedelbart upp dom på önskelistan till tomten !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for Blogger...