tisdag 1 november 2011

En musikalisk storhet

I förra veckan kom beskedet att det blir den svensk/isländska sångerskan och pianisten Edda Magnason (som jag skrev om i mitt inlägg HÄR) som ska spela Monica Zetterlund i den kommande filmen "Monica Z" med manus av Peter Birro. Jag tror det kan bli riktigt bra och tycker att det är ett stort plus att det faktiskt är en sångerska/musiker som får rollen. En film att se fram emot och som förhoppningsvis kommer att vara full med bra musik.

Edda Magnason som Monica Zetterlund. Foto. Hampus Lundgren och pulicerad på DN.se

Monica Zetterlund är en av mina stora musikaliska förebilder både när det gäller textbehandling, frasering och gestaltning. Inte att förglömma hennes otroliga SVÄNG! Hon rörde sig inom flera olika musikaliska genrer; jazz, folkmusik, revy och cabarét. Humor blandat med allvar. Jag måste dock erkänna att jag var lite rädd för henne när jag var liten efter att ha sett henne på tv i en roll där hon spelade en sur tant! Det gjorde hon så himla bra att hon skrämde slag på lilla mig!!!

Tillsammans med Hasse och Tage kom hon in i skådespelarvärlden och medverkade i flera av deras revyer och filmer; Gröna Hund, Svea Hund på Göta Lejon, Att angöra en brygga och Äppelkriget.
Musikaliskt samarbetade Monica med flera av jazzens internationella storheter som tex Louis Armstrong, Bill Evans, Stan Getz och Quincy Jones. Några av de svenska jazzmusiker hon jobbade med var Jan Johansson, Georg Riedel och Arne Domnerus. Ingen dålig samling!!!

Man kan läsa mer om hennes liv i memoarboken "Hågkomster ur ett dåligt minne" som är skriven tillsammans med Tom Alandh. Monica Zetterlund dog tragiskt i en lägenhetsbrand 2005. Hon blev 67 år gammal.

Min absoluta favoritinspelning är "Waltz for Debbie" från 1964 där hon sjunger tillsammans med Bill Evans trio. Den innehåller bl a en otroligt vacker tolkning av "Jag vet en dejlig rosa". En fantastisk skiva som har följt mig genom åren.

Jag vill så klart sprida vidare min Monicakärlek till er och hittade några fantastiska videoklipp (You Tube är ju en sådan GULDGRUVA!!!) men först några rader ur dikten "Det eviga" av Tage Danielsson som så här fint beskriver Monica Zetterlund:

En nattklubbsdrottning doftande av logar.
Ett lingonris som satts i coctailsglas.
En blond negress från Värmlands huldra skogar.
Monica Zetterlund. En jazzpaschas,
en sång som hejdar sig, till hälften hunnen,
och drar den där när Fröding satt på dass.
En väv av guldbrokad och vadmal spunnen.
Men märk det vemodsdraget över munnen:
ett nordiskt sångardrag, en sorg i rosenjazz.
Ett stycke musikbeundran och en hälsning från

Åsa

4 kommentarer:

 1. Det har gått mig förbi att det ska komma en sådan film. På bilden du visar är hon i alla fall väldigt lik Monica Z till utseendet!

  SvaraRadera
 2. Hej,
  delar din beundran för Monica Z.
  hon var fantastiskt bra.
  Ja, visst är YouTube en guldgruva? :)

  Ha det gott /maja

  SvaraRadera
 3. Åh Monica Z, en av mina favoriter också! Hennes röst, så underbar! Kram Hanna

  SvaraRadera
 4. Å, precis så tycker jag om Monica Z också. Hon var helt underbar.
  Kul att hitta till din fina blogg.
  Vivi

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for Blogger...