söndag 25 mars 2012

Boktips

Jag hittade en fantastisk bok när jag var på biblioteket härom dagen. Den heter "Handbok för köksträdgården" och är skriven av Lena Israelsson. En riktigt tjock (472 sidor) och tung bok som är fullspäckad med information om odling av grönsaker, kryddor och bär. Här kan man läsa om hur man kan komponera en köksträdgård, hur man enkelt bygger olika växtstöd (perfekt för mig), olika odlingsmetoder (bra info om tex odling i pallkragar), hur man tar reda på vilken jordart man har, om kompost, gödsling, uppdrivning av plantor, växtskydd, växthus med mera. Plus ca 200 sidorna med allehanda information om grönsaker, bär och kryddor. Det känns som om denna boken rymmer ALLT man kan tänkas behöva veta kring köksträdgården - och lite till :-)


Denna dyrgrip har jag helt kärat ner mig i och vill helst inte behöva lämna tillbaka den till biblioteket utan bara låna om och låna om. Men eftersom jag redan gjort min tredje och sista omlåning av boken för denna gång och snart måste skiljas från den om jag inte vill dra på mig en massa förseningsvgifter så tog jag och beställde hem ett alldeles eget exemplar. Det visade sig att den fanns för ett förmånligt bokreapris HÄR. Snart är den min, bara min :-)

Vad tänker jag då odla i min allra första köksträdgård kan man kanske undra? Jo, följande:

 • Mangold Bright Light (med färgsprakande stjälkar)
 • Morot Flyaway och en mix med morötter i olika färger
 • Några olika salladssorter
 • Rädisa Early purple turnip
 • Rödbeta Bolivar
 • Sockerärt
 • Brytböna och vaxböna
 • Gräslök, persilja och ev några fler örter
 • Potatis Amandine och Cherie
Sedan blir det en hel del sommarblommor också:
 • Luktärt, ringblomma, krasse, solros, tagetes och aster

Det finns ju så otroligt mycket mer gott jag skulle vilja prova på att odla och listan skulle lätt kunnas göras mycket längre.  Detta är i alla fall en start så får vi se hur det går.

Den viktiga fikaplatsen i köksträdgården är ju redan färdigställd :-) så nu återstår det "bara" att fixa fler pallkragar, hägna in och sedan så småningom äntligen få putta ner de där små fröerna i jorden.

Kul ska det bli!
Hälsar Åsa

6 kommentarer:

 1. Men vilket bra tips! Den måste jag införskaffa omdelbums.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset, har beställt ett eget ex! Själv ser jag enormt mycket fram emot att odla de där mörklila sockerärterna som finns hos Rara växter. :) Kram Hanna

  SvaraRadera
 3. Ah, vilken härlig bok! Perfekt att du hittat den till bra pris. Jag har en kokbok som jag använt så mycket, värt varenda krona.

  Roligt att du delade med dig!

  SvaraRadera
 4. Vilken bra bok, böcker kan man inte få för många av och tack för tipset!
  Agneta kramn

  SvaraRadera
 5. Tackar så mycket för tips och inspiration. Snart är det dags att ta tag i trädgårdslandet här. Tyvärr ligger det så att solen inte når över hustaket dit hela året. Men nu blir där snart mer sol och då sätter jag i gång.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Jag förstår dig, Åsa. Handbok för köksträdgården är en helt fantastisk bok! Den har allt! I mitt hem går den under benämningen Bibeln och Lena Israelsson är Gud :-).

  Hälsningar från Trädgårdsfluktaren

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for Blogger...