torsdag 2 februari 2012

En kärleksförklaring


Ok, jag Ä L S K A R bibliotek.
Kunskapen, stillheten, doften, det tysta sorlet, de små hörnorna där man kan slå sig ner och läsa och bläddra i eventuella låneböcker och tidningar, biblioteksfika.....listan kan göras lång. 
En av de saker jag mest saknar med Malmö är det ståtliga stadsbibioteket som egentligen består av två byggnader; det gamla slottet som numera är sammanbyggt med den nyare byggnaden som kallas Ljusets kalender. Här har jag tillbringat åtskilliga timmar och det är ett av de ställen jag nästan alltid besöker när jag är i stan. (Barnen är dessutom väldigt förtjusta i den fina sagolekplatsen som ligger bredvid biblioteket). Hit kan jag egentligen komma bara för att andas in, gå omkring, sitta ner och beskåda. Och sakna. En favoritplats helt enkelt. Böcker lånas fortfarande härifrån eftersom utbudet är n å g o t mer välsorterat än det i det ocharmiga, skolådeliknande biblioteket på hemmaplan dit barnen och jag gjorde ett av våra veckobesök idag. Inlämning av gammalt - utlåning av nytt!!! Ungefär så. Varken mer eller mindre. Punkt.
Trädgårdsavdelningen (här hemma alltså) har ett ok urval av titlar och det verkar köpas in en del nytt. Det blev en liten, men tung, hög som följde med hem. Den tjocka boken i mitten "Handbok för köksträdgården" verkar vara en riktig bibel när det kommer till just köksträdgårdar. Jag försöker sätta mig in i hur jag på bästa sätt ska ta mig an mina kommande grönsaksodlingar men vet inte om jag egentligen blir något klokare av att läsa mera nu. Kanske är det bäst att bara prova sig fram. Trial and error metoden helt enkelt ;-) 

Finns det fler bibliotekfantaster där ute?

Undrar Åsa8 kommentarer:

 1. Ohh ja- bibliotek är en skattkammare;) Kram

  SvaraRadera
 2. Jodå, men jag har blivit sämre på att låna nuförtiden. Ett hett tips till dig. SLU Alnarps bibliotek är även för allmänheten - det är bara att ansöka om ett lånekort så får du det. Om du inte varit där tidigare så lovar jag att du kommer att falla i trance och dansa hulahula över alla underbara, vackra, informativa underbara (en gång till) böcker. Du måste helt enkelt ta dig till detta bibliotek om du aldrig varit där. Här finns ALLT man kan önska sig och lite till.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Här är en! Har så många minnen från biblioteksbesök speciellt från när jag var liten och mamma tog med mig och mina syskon. Känslan, dofterna och stämningen får mig att bli glad. Ska bli roligt att börja gå med F nu när han har blivit så pass stor.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Biblioteket var mitt andra hem när jag växte upp, och jag hade även bestämt mig för att -Här ska jag arbeta. Tyvärr blev det inte så, och besöken numer är allför sällan... Men, doften sitter för alltid kvar "i kläderna" och känslan av den förväntansfulla lite busiga tystnaden från alla böcker som tänker -När ska du upptäcka mig! Magiskt! Trevlig helg önskar Lotta :)

  SvaraRadera
 5. Hej Åsa!
  Kul att du lämnade ett spår hos mig så jag hittade din fina blogg!
  Har kikat på en massa inlägg du gjort, inspirerande och fina bilder!
  Jag är bibliotekoman i perioder! Just nu är jag i en period när jag hänger där ofta, så rogivande där. Dottern lånar en del filmer där, och sönerna spel ibland.
  På våren brukar det bli en del trädgårdsböcker för min del!
  Ha en härlig fredag!
  Kram Camilla

  SvaraRadera
 6. Biblioteksfantast - ja! Men på ett annant sätt än du. Vi har en yttepyttigt bibliotek på orten och jag gillar inte alls att gå omkring där inne. Lånar massor av böcker! Jag reserverar dock böckerna via hemsidan och går bara in och hämtar dem när de inkommit (ofta från kommunens större bibl.).

  Du har en härlig bokhög där!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Älskar bibliotek. Att få tillgång till så många bra böcker, gratis, gör mig lika förtjust varje gång jag besöker ett. Imorgon är det dags att lämna tillbaka en stor hög och förhoppningsvis hitta en lika stor som får följa med hem:)

  SvaraRadera
 8. JA en sån är jag, när jag var yngre flyttade jag en del och det första i varje ny stad har varit biblioteket för mig..Och fortfarande är jag flitig biblioteksbesökare, att bar kunna gå och titta i hyllorna och hitta bra böcker både facklitteratur och skönlitteratur är underbart. Fast jag är nog lite miljöskadad, jag är uppväxt i hem med böcker i varje vrå ( bokstavligen). Och Alnarpsbiblioteket som Anna vattenkanna nämner är en guldgruva när det gäller trädgårdsböcker! kram Sophia

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for Blogger...