måndag 9 januari 2012

Grönsaksagenter


Jag tänkte prova att odla några grönsaker och rotfrukter för första gången i år. Inga mängder men väl ett prov på om det kan fungera. Fröer till rödbeta, rädisa, mangold, morot och sockerärt är inhandlade och ligger här hemma och väntar. Jag är även sugen på att prova att odla potatis. Jag har sett att det ska fungera bra att odla i hinkar om det inte är några större mängder man är ute efter. Mobilt trädgårdsland - perfekt! Något trädgårdsland för den övriga sådden finns ännu inte men jag tänkte ha odlingarna i pallkragar där jag även kan plantera krasse och ringblommor. Exakt var de ska stå får jag fundera lite på men det löser sig allt.

Det som dock vållar lite mer bekymmer är det här med rådjuren. Jag vill inte odla grönsaker till något hejdundrande rådjurskalas utan tänker helt själviskt att de ska vara till mig och familjen. Om det nu ens blir något av det. Men de finns ju där ute. Rådjuren. De smyger omkring och tassar bakom träden och spanar in om det finns något att mumsa på i våra trädgårdar. Det skulle inte förvåna mig om de har små signaler som de skickar till varandra. Ett hemligt rådjursspråk där de utbyter info till varandra typ: "hon på Höjden planerar en köksträdgård till sommaren 2012. Kan vi inkalla förstärkning till det? KOM!" Jag paranoid?! Inte alls. Men visst hade det varit trevligt att få njuta av eventuella rödbetor och mangold själv och inte bli snuvad på härligheten av glufsande bambimunnar.


Jag tänker på barnboksförfattaren Pija Lindenbaum som skrivit och illustrerat de underbara böckerna om Gittan; "Gittan och gråvargarna", "Gittan och fårskallarna" och "Gittan och älgbrorsorna". Gittan försöker lära gråvargarna att leka efter att hon har kommit bort från dagisets skogsutflykt, Fårskallarna är ett gäng oklippta får som äter plåster och står och svettas i solen på någon semesterö, Älgbrorsorna är 3 busiga älgar som klampar in och busar och stökar till det hemma hos Gittan och inte alls leker på det sätt som Gittan tycker att brorsor borde göra. Kanske kunde det bli ytterligare en bok där Gittan träffar de hemliga rådjursagenterna som lägger upp strategier för att mumsa upp villaområdets grönsaksodlingar och pratar hemligt rådjursspråk?! Vad tror ni om det??!

Hälsar Åsa

14 kommentarer:

  1. Åh, jag älskar Gittan-böckerna! Särskilt den om fårskallarna. :) Min Astrid fick den senaste, Gittan gömmer bort sig, i julklapp. Oförglömlig!

    En fördel med att ha trädgård mitt i stan är att man slipper rådjur. En nackdel är att man inte vet hur förgiftade ens grönsaker egentligen blir av alla avgaser... Jag har odlat såväl potatis som morötter i mina pallkragar och det funkar finfint. Kram Hanna

    SvaraRadera
  2. Skønne planer for såsæsonen Åsa og Hvor er det nogle skønne illustrationer på de bøger ;0)

    Dorthe

    SvaraRadera
  3. Morötter och sockerärtor är ett måste i grönsakslandet. Och du får väl garnera runt om med rå-väck o cd skivor för att skrämma bort de 4 benta grönsaksälskarna.//Helen

    SvaraRadera
  4. Låter som en strålande idé! Rådjur är ett gissel och i år har jag lyckats hålla dom ute, staket, staket, staket. Du får kanske satsa på grönsaker som håller sig under jorden, det funkade för mig innan jag fick upp mina fantastiska staket. Annars kan du planera ett område som köksträdgårdsområde och hägna in det med armeringsmatta som det får växa bönor och klätterväxter på, vacker och hyfsat billigt. Garanterat rådjursfritt blir det i alla fall.
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  5. Här är ett Gittan-fan till! Men sedan ganska många år får jag läsa böckerna själv, sonen är alldeles för stor. Men när det kom en ny Gittanbok förra året (tror jag) funderade jag faktiskt på att köpa den till mig själv :)
    Så bra du skrev om att trädgårdera! Jag har inte drabbats av någon utmattningsdepression men jag skulle ändå inte klara mig utan trädgården. Och så här års saknar jag det jättemycket, så när vädret är någorlunda försöker jag vara ute så mycket som möjligt.

    Hoppas på en tidig vår gör
    Katarina

    SvaraRadera
  6. Härliga barnböcker finns det!

    Jag ska också prova rödbetor i år för första gången. Sockerärtor har jag haft ett år innan och det ska vi ha igen. Gott! Även gröna bönor var kanonbra och gav stor skörd som räckte till frysen också. Ska prova vaxbönor i år också.

    Kram!

    SvaraRadera
  7. Din bild i förra inlägget är bara såååå super fin..nej otriligt vacker.

    Kram Anna

    SvaraRadera
  8. Haha, böckerna om Gittan är underbara! De har vi skrattat mycket åt här hemma. Min absoluta favorit är Gittan och fårskallarna. Underbar!

    Klart att du ska odla grönsaker och rotfrukter. Det är vansinnigt roligt, gott och man blir galet hooked. :) Rädisa är det mest tacksamma man kan odla. Kommer upp snabbt och är helt omöjig att misslyckas med (dessutom gillar inte rådjuren dem).

    Jag brukar odla rädisor och morötter i samma odlingsbänk eftersom de båda behöver täckas över med fiberduk för att skyddas mot ohyra i början.

    För ärtor och bönor använder jag mig av stora armeringsmattor som de kan klättra på. Smidigt och jag som är svag för järn gillar inslaget i trädgården. Ett tips vad det gäller sockerärtorna är att så några extra än vad du hade tänkt dig eftersom det kan vara si sådär med grobarheten med en hel fröpåsar och det ser man ju tyvärr inte på utsidan och det är så trist när de inte gror. Så sätt några extra så att du säkert får en härlig skörd.

    Här kämpar vi mot både rådjur, hjortar och vildsvin. Men de senaste åren har vi haft tur i och med att det har funnits så mycket annat gott för dem att äta så de har låtit bli mina odlingar. Störst problem är nog vildsinen för tillfället. Däremot äter hjortarnaoch rådjuren gärna mina blommor i trädgården istället.

    Lycka till med allt härligt du ska odla Åsa!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  9. Det låter som en utmärkt barnboksidé. Jag har många agenter som smyger runt mina odlingar. Förra året skickades årets nykomling in och den lilla krabaten åt inte ens upp sin mat - drog bara upp rubbet och la det åt sidan. Vad har jag gjord dem för ont???!!!
    Kram

    SvaraRadera
  10. Jag är ett stort fan av Pija Lindenbaums böcker....
    Eninhägnad köksträdgård tyckerjag låter både snyggt och smart...och armeringsmattaär jujättefint.
    Ha det bra :)

    SvaraRadera
  11. En mycket bra idé som jag tycker att du ska vidarebefordra till Pija Lindenbaum! Hon måste dessutom skriva något om kombinationen rådjur/murgröna. Kanske teckna något litet finurligt med ett hukande rådjur med diarre...
    Tycker Eva som fått murgrönsbersån uppäten två år i rad och inte begriper hur rådjursmagarna klarar av den lite giftiga växten.
    Kram

    SvaraRadera
  12. Kul att pröva på att odla lite mer! Rotfrukter, egna, är verkligen extra goda och potatis....mmmmmm. Det går säkert bra i hinkar men jag har ju den erfarenheten att det blir allra bäst i jorden men det skall bli roligt att följa din odling!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  13. Hej Åsa!

    Jag har mina armeringsmattor i mina odlingslådor. Mattorna (5mm) delade vi så att de passar i lådorna och är ca 1, 25 höga. Jag fäster dem med hjälp av tre vanliga raka armeringsjärn (8mm)som jag "flätar" ner längs mattan och slår ner i jorden så att de står stadigt. När odlingssäsongen är över är de lätta att dra upp och nästa säsong kan jag använda dem igen i en annan odlingslåda (ärtor och bönor får inte odlas på samma ställe två år i rad så jag alternerar mellan fem olika odlingslådor).

    Sköt om dig vännen!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  14. Å Gittanböckerna - underbara!

    Vi försöker, i liten skala, så lite ätbart, men jag är verkligen inte bra på det. Potatis har vi haft i pallkragar ett par år coh det har funkat super!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for Blogger...