torsdag 26 januari 2012

Dahlialängtan

Idag drabbades jag av en sådan oerhörd längtan efter dahlior. Ni som läst min blogg ett tag vet ju att jag har en speciell kärlek till dessa ståtliga, färgstarka blommor. Vår kärlekshistoria är ganska ung - men intensiv. Den startade med en en gammal dahliaknöl som jag fick från fina grannen som har den mest underbara dahliarabatt man kan tänka sig. Rabatten består enbart av rosa dahliastoltheter (som jag tror mig ha listat ut kanske kan vara "Ottos thrill") och lämnar ingen förbipasserande oberörd. Det går liksom inte att INTE se dahlior. De tar plats. Är vräkiga, diviga, färgstarka och alldeles underbara. Jag kunde väl aldrig tro då när jag tog emot den där 25 år gamla knölen med darriga trädgårdsben att jag skulle bli så fast. Och KÄR;-)

Idag satt jag och kikade i boken "Dahlior" av Elisabeth Svalin Gunnarsson och började drömma mig bort till dahliornas land. Det finns så många vackra sorter och det lär bli ett antal nyinköp inför sommaren. Jag var även nere en vända i källaren för att titta till mina små skyddslingar som ligger och tar sin välbehövliga vintervila. Längtan blev än starkare lite senare när jag läste Fröken Gröns blogginlägg ikväll om just dahlior som hon funderar på att skaffa sig. Jag säger bara: GÖR´T!!!

All denna dahlialängtan fick mig att botanisera i fotoarkivet och ta fram ett collage av sommarens primadonnor. Ja, de är höstens primadonnor med för den delen. Håll till godo!


I natt kommer det att drömmas färgstarka dahliadrömmar...
Hälsar Åsa

10 kommentarer:

 1. Jag håller med att dom är både vackra och ståtliga men tycker tyvärr att dety är lite mycket jobb med att gräva upp varje höst.

  kram Anna

  SvaraRadera
 2. JAg upptäckte just att vi bor nära varndra, du i Höör och jag i Södra Sandby....häftigt.
  Kanske vi borde fixa till en blogg träff i sommar?

  Kram Anna

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte hur jag ska klara min trädgårdsbudget i år. Bara att inse att den kommer att spricka. Med så mycket vackert som jag vill ha. Vilka vackra Dahlior. Måste bara hitta ett ställe att vinterförvara dom på...
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. När man ser ditt collage med bilder av dahlior så ser det ju alldeles förföriskt ut. På rätt plats så kan de vara fantastiskt vackra. Det dröjer nog dock innan det blir dahlior här hemma.
  Ha en fin fredag och en härlig helg!
  Kram
  Anna

  SvaraRadera
 5. Det är fantastiska blommor det är det! Och du har så fina bilder på dom! Agneta kram

  SvaraRadera
 6. Jag vet inte vad det är med dahlior. Jag har inte gillar dem så mycket förut, bara vissa former och färger. Sen en tid tillbaka känner jag att jag då och då i huvudet letar efter en plats i trädgården där jag kan ha en dahliarabatt. En tanke som tränger sig på liksom. Jag börjar gilla dahlior mer o mer alltså.

  Kram o trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Vilket vackert collage! Jag är helt nybörjare på dahlior, har några knölar på vinterförvaring. Får se om de klarar sig annars får jag köpa nya. För till sommaren ska jag ha dahliafrossa i trädgården:)). Ska kolla upp boken du nämner.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Ja, de är häftiga.Väldigt uppskäftiga.....jag tror att jag lätt skullekunna fastna i ett beroende....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 9. Har aldrig haft en enda Dahlia, men blir onekligen lockad när jag ser dina vackra bilder. En tanke att ta till sig inför planeringen inför den kommande säsongen!

  Dröm sött!
  Hälsar Tamara

  SvaraRadera
 10. Oj, här får jag ju ännu mer inspiration till mitt dahliaprojekt! Tack för det!
  Ha en fortsatt fin helg!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for Blogger...