fredag 20 januari 2012

Snopet

Jag blev så inspirerad av Charlottes inlägg om att driva upp egna vårlökar att jag bestämde mig för att göra ett eget försök. Framför allt var det tulpanlökar som lockade (med tanke på de tulpanälskande bambisarna som huserar här på Höjden). Den 10 november planterade jag en kruka med tulpanlökar och en kruka med krokuslökar som ställdes i var sin svart sopsäck som mer eller mindre glömdes bort i källaren.

I förrgår tog jag upp krukan med tulpanlökar då de växt till sig och blivit ca 10 cm höga. Ja, eller rättare sagt det jag TRODDE var tulpanlökar. En av lökarna är på väg att slå ut och när jag kikade närmare på blomman blev jag lite överraskad över hur den såg ut. Inte särskilt tulpanlik alls. Konstigt. Jag kunde inte riktigt släppa den mystiska tulpanen utan stoppade ner näsan mot den och andades in djupt. Inte var det där någon tulpan. Det var ju en HYACINT!!! Nog för att jag kan vara lite disträ och förvirrad ibland men några hyacinter vet jag med bestämdhet att jag INTE har planterat. Kan det ha legat fel lökar i påsarna? Vad vet jag men något fel har det i alla fall blivit. Nog för att jag gillar hyacinter men julen städades ut igår här på Höjden och nu är det TULPANER jag längtar efter och inte HYACINTER. Suck!!! Jaja. Man kan väl i alla fall summera det hela med att säga att experimentet med att driva upp lökar fungerade och kommer att göras igen men då hoppas jag att det är tulpanlökar och inget annat.

***

På söndag är det någon här hemma som fyller 40 (och det är inte jag) så det vankas kalas här på Höjden i morgon. Köket (dvs jag) har jobbat på under kvällen och marinerat kött och gjort tiramisu bl a. Perfekt med mat som kan förberedas eller helt göras klart i förväg. Tanken är att det ska bjudas på italiensk buffé. Ni må tro att det svängde ordentligt i köket med gamla 80-tals hits på hög volym. Heja!!!

Kvällens 10 i topp från det introglada 80-talet (öppnas med spotify):
 • Come on Eileen - Kevin Rowland & Dexys midnight runners
 • Wake me up before you go-go - Wham
 • We built this city - Starship
 • Together forever - Rick Astley
 • What have I done to deserve this - Pet Shop Boys & Dusty Springfield
 • Rosanna - Toto
 • The riddle - Nic Kershaw
 • I wanna dance with somebody - Whitney Houston
 • What is love - Howard Jones
 • Don´t go - Yazoo
Svårt att sitta stilla till dessa gamla dängorna!

Hälsar Åsa

16 kommentarer:

 1. Nu ler jag stort! Stackare, vad du måste ha undrat. Och du som precis städat bort julen! Jag läste också inlägget och tänkte plantera lökar men kom aldrig till skott. Det får bli nästa år.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Snopet alltså... måste varit fel från producenten på ngt sätt.

  Ha ett trevligt kalajs!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Bra musikval och tiramisu är min favo efterätt, snopet med lökarna men de blir nog fina ändå!
  Ha ett lyckat kalas och en rolig helg.
  /Lotta

  SvaraRadera
 4. Lägg till några låtar med Culture Club, så köper jag den rakt av!
  Önskar 40-åringen ett stort grattis och hela familjen en skön helg!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 5. Rackarns, så snopet! Men det glömmer du när du får rocka loss till de där sköna låtarna. Hoppas det blir ett riktigt kul party!

  Kram Hanna

  SvaraRadera
 6. Jaha, då förmodar jag att det är mannen din som fyller år. Grattis till honom - en bra årgång.

  Låter ju konstigt det där med lökmysteriet. För min del hör hyacinter till julen så jag förstår absolut att det är tulpaner du vill ha fram nu.
  Här blev det inga tulpaner när jag handlade i torsdags så det känns lite tomt just nu. Får kanske åtgärda det under veckan.

  Kram o trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Nämen....en hyacint...det är ju inte vad man ville plantera efter jul....eller? Jag hade nog uppskattat Tulpaner mer. Men man får väl vara glad för det lilla:) /Helen

  SvaraRadera
 8. Ja hyacinter kanske inte för tankarna till vår precis. Jag har några lökar som jag funderar på att sätta ut i trädgården men, jag tycker att det är lite märkligt med hyacinter på andra platser än inomhus till jul. Känns lite malplacé.
  Hoppas att ni får ett fint kalas där på höjden!

  SvaraRadera
 9. Snopet...och lite kul ändå väl. Hyacinter är ju alltid vackra.
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 10. Det var konstiga tulpaner, fy vilken dålig märkning! Men det händer ju tyvärr ganska ofta att man får fel. Jag har också testat att driva upp tulpaner och det ser ut att bli det också men nu när jag tittade på dem var de alldeles lusiga, blä! De fick åka ut...
  Hoppas ni får en riktigt bra fest!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 11. Vilket mysterIum! Här står en kruka med lök som jag hittade när jag grävde om en gammal plantering. Det ska bli spännande att se vad det blir av dem. Antagligen pärlhyacinter för det dräller det av lite varstans. Förra ägarens favorit?

  SvaraRadera
 12. Så irriterande att dra igång hyacinter när man längtar efter tulpaner. Men på något vis hör det samman med odlandet, fel sorter, frön som inte gror, blommor som tittar snett på varandra för att färgerna inte stämmer sinsemellan osv i all oändlighet. Just därför uppskattar, i alla fall jag, de tillfällen då man får in en odlingsfullträff, sällsynt men roligt!
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 13. Ja, det var en underlig tulpan! ;-)
  Här vankas det också fyrtioårsfest (inte min egen), men inte förrän till sommaren. Här blir det dock ingen tiramisu om inte födelsedagsbarnet själv får ett ryck. :D
  Ha det fint! /Caroline

  SvaraRadera
 14. Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig.....Agneta kram

  SvaraRadera
 15. Haha, ja det var ju snopet - Konstigt att det kunde bli så?

  Låtlistan lät helt klockren (jag hörde varje låt i huvudet när jag läste listan), förstår att det måste ha gått som en dans i köket. Det blev nog en lyckad fest också kan jag tro :)

  Ha det! /maja

  SvaraRadera
 16. Vilken överraskning! Det är verkigen irriterande när man får fel i sina inköpta påsar, så galet har jag dock aldrig råkat ut för. Låtlistan var klockren, väckte många glada minnen här.
  Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for Blogger...