torsdag 10 maj 2012

New York: Highline Park


Som ni säkert förstår kommer det helt oundvikligen att dyka upp en del New York relaterade inlägg här på bloggen i efterdyningarna av vår resa dit - med början idag. 

En av våra "måste-se" saker var The Highline Park som är en park på ett gammalt upphöjt järnvägsspår. Innan The Highline byggdes fanns det ett järnvägsspår i marknivå som ringlade sig nedför den västra sidan av Manhattan. Att korsa gatan var förenat med livsfara och 10:e avenyn blev även kallad "dödavenyn" pga av alla dödsolyckor med både hästar, tåg och gångare. På 30-talet lät därför staden bygga en upphöjd industrijärnväg som gick från Meatpacking District i söder till Midtown  i norr. Spåren skulle sammanlänkas direkt med fabriker och lager i stan så att man kunde frakta mjölk, kött och andra råvaror utan att störa gatutrafiken.


På 80-talet när fabrikerna som järnvägen levererade varor till helt hade stängt stängdes även järnvägen. Vissa delar av spåren revs medan övriga låg igenbommade i mer än 20 år. Det vilda landskapet och naturen tog över och många New Yorkbor blev nyfikna på vad som egentligen fanns där uppe.


På 90-talet startade Joshua David och Robert Hammond organisationen Friend of the Highline och satte  så småningom en plan till verket; en stadspark som hyllar sitt vilt förflutna lika mycket som meatpackingborna låter köttkrokarna hänga kvar i taken på sina loft.


Järnvägsspåren finns fortfarande kvar och runt omkring dem har landskapsarkitekterna James Corner Field Operation planterat en flora av vildblommor och gräs. Här finns även solstolar som vilar på de gamla spåren och kan flyttas fram och tillbaka.


Än så länge har två sektioner av The Highline Park färdigställts, från 30th Street - Gansevoort Street, sammanlagt en sträcka på 2,4 km. Parken är öppen för allmänheten och är ett mycket populärt besöksmål för såväl turister som New Yorkbor.


Trötta fötter vilar i de bekväma solstolarna. Det var dock inte mycket sol denna dagen...

Informationen om Highline Park har jag bl.a hämtat från en fantastiskt bra New York bok som just heter New York boken. Den är skriven av journalisterna Martin Gelin och Eva Wisten som har bott ett antal år i staden. Den finns utgiven i pocket och är sprängfylld med information och berättelser om staden (bara text - inga bilder); hur är det att bo i New York, detaljer om hur man hittar till de små pärlorna i staden, personliga reflektioner om olika restauranger och stadsdelar m.m m.m. Boken kan varmt rekommenderas till blivande New York resenärer.

Hälsar Åsa

5 kommentarer:

 1. The highline vill jag också besöka, det verkar jättehäftigt! Roligt att se bilder därifrån!
  Ha det bra!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 2. Åh Åsa! Du är en lycklig kvinna som fått spatsera i denna park. Jag har följt den från start - här från Sverige så klart :-) eftersom jag älskar att man bevarar och förnyar i härlig samklang - här då en park. Växtval, formspråk ja allt gillar jag så här på distans och att strosa runt IRL är en dröm för mig. Att man kan bli så intresserad av en park så man är villig att korsa Atlanten för dess skull, haha.

  Väldigt fina bilder - nu ska jag titta en gång till!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Det är så häftigt och jag vill också se den! Det är så positivt när man tar tillvara och gör något positivt. Vackra bilder!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Tack för "rundvisningen", både den verbala och bildliga. Måste bara berömma dina(?) dojjor. Skitcoola! :)

  Kram Tamara

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for Blogger...