tisdag 21 juni 2011

Fingerborgsblommor

Lite varstans i trädgården blommar just nu fingerborgsblommor, digitalis purpurea, i vitt och olika nyanser av rosa. Jag tycker de är oerhört vackra och låter de stå kvar var än de dyker upp. De har fått sitt namn eftersom blommorna är tubformade och passar på ett finger precis som en fingerborg.


Fingerborgsblomman är en av de mest kända medicinalväxterna. Den innehåller ämnen som påverkar hjärtat genom att stärka dess muskulatur och ge det en långsammare och mer regelbunden rytm. Denna upptäckt gjordes i mitten av 1800-talet.

Fingerborgsblomman är en tvåårig växt, men kan ofta uppträda som flerårig. Detta kan man främja genom att klippa bort överblommade stänglar. Den blir ca 100-150 cm hög och självsår sig lätt.En gammal och romantisk skönhet som också tyvärr är väldigt giftig.6 kommentarer:

 1. Så fina fingerborgsblommor du har, kul att du bidrar med både fina foto och historia. Kram Johanna

  SvaraRadera
 2. Jag har precis likadana fingerborgsblommor, de är ju så vackra!
  Hälsningar
  Katarina

  SvaraRadera
 3. Så intressant för en som inte kan något om växter, men njuter av dem ändå!:) Kul att hitta hit! Gillar din "kaffegrop":)

  Milla

  SvaraRadera
 4. Fingerborgsblommor tillhör nog mina absoluta favoritblommor. Tycker de är helt fantastiska. De var de första blommor jag lärde känna igen de frösådda bladrosetter ifrån i rabatterna när mitt trädgårdsintresse var alldeles nytt. Jag kände mig så rik på alla plantor som gavs mig bara så där utan att man själv hade haft ett finger med i spelet.

  Jag upplever att de kan bli perenna även om man inte klipper bort blomstängeln. Hos mig fungerar flera tvååringar på det sättet. Violkungsljus bland annat.

  Hoppas att du får en riktigt skön midsommar!
  Kram, kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 5. Hej! Hittade hit via Lindas blogg och ser att du följer många av mina favoritbloggar! Fin blogg du har - jag har bloggat i 1.5 år nu när håller med om att man lätt blir beroende!

  Nu blev jag sugen på att dova mina fingerborgsblommor... :-)

  Ha det fint,
  Hälsningar Birgit

  SvaraRadera
 6. Hej Åsa!

  Jättefina bilder! :) Fingerborgsblommorna är en av mina favoriter också. Här på landet kan de dyka upp lite varstans och jag är lika glad över att se dem varje år och trots att de är giftiga får de lov att stanna kvar. Jag har inte hjärta att ta bort dem. :)

  Ha det fint!

  Kram Lotta

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for Blogger...