tisdag 11 september 2012

Så var det - så blev det
Årets stora projekt har varit växthuset och köksträdgården. Ett projekt som fortfarande pågår och som vi kommer att fortsätta med även nästa säsong. Det hela blev både mycket större och tog längre tid än vi nog hade tänkt från början. En ny del av trädgården har öppnat upp sig. En del vi aldrig utnyttjade tidigare men som nu har blivit ett eget rum på ca 100 kvm. Att behöva sätta upp ett stängsel var jag egentligen emot i början. Behöver vi verkligen? Jag var rädd att det skulle se alldeles för intryckt ut bakom det höga. Dolt bakom en mur. Men med tanke på alla rådjur var detta en nödvändighet och det blev mycket bättre än vad jag hade tänkt mig. Man tänker faktiskt inte så mycket på staketet vilket delvis döljs bakom solrosor, dahlior och luktärtor. Ingången till köksträdgården består för närvarande väldigt provisoriskt av en nätdörr som vi böjt till. Hur den riktiga dörren ska se ut funderar vi vidare på i vinter

Gräsmattan som finns kvar framför växthuset ska bort och ersättas av antingen småsten eller barkflis. Den skuggiga hörnan in mot skogen har vi än så länge täckt med presenning för att hålla undan ogräs/gräs. Här kommer det att bli en skuggplantering så småningom.

Köksträdgården och växthuset har blivit en energigivande oas där det i år blommar ringblommor, stockrosor, solrosor, dahlior, luktärtor, zinnior tillsammans med bärbuskar, potatis, sockerärtor, sallad, rabarber m.m.  Här står även äppelträdet, ett Aroma,  som T fick vid sin namgivning. I växthuset har jag skördat tomater, paprika och chili.

Jag är barnsligt förtjust i före/efter bilder och har försökt dokumentera projektet under tiden det vuxit fram. Tänkt så fort man glömmer. Just nu känns det som om växthuset och köksträdgården alltid funnits där. Det är deras plats helt enkelt!

Hela familjen är riktigt nöjd med den nya hörnan - även storebror och lillebror som först var helt emot att vi skulle inkräkta på deras fotbollsplan (den sluttande). Nu är de gärna med och odlar, skördar och myser i lilla växthuset. Gräsmatta finns det fortfarande kvar att spela boll på...än så länge i alla fall ;-)

Hälsar Åsa


15 kommentarer:

 1. Det ser jättefint ut. Jag önskar mig också ett växthus men det lär dröja. Det är ju så mycket som står på "Att ha" listan.

  //Jenny

  SvaraRadera
 2. Det är så roligt att se hur det förändras och ni har verkligen lyckats få det så fint. Staketet ser kanonbra ut och hur skönt är det inte att slippa bråka och irritera sig över rådjuren...
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Jag är lika barnsligt förtjust som du i före och efterbilder! Jättekul att se. :) Vet du.. jag fick skrolla ett par gånger innan jag ens såg stängslen så du behöver nog inte vara ledsen på dem. Och vad ska man annars göra åt de nedrans odjuren... Fint, fint och fint blev det! :)
  Och så måste jag ju säga att jag är grymt avis på den stora ytan ni har. Och på växthuset! Och på snyggaste äppelträdet! Och ...
  Kramar!

  SvaraRadera
 4. Tänk som växthuset har bott in sig bara på en sommar. Det ser ju ut som er köksträdgård alltid har varit där!!! Bra jobbat. Alltså - inget ont om stooora forbollsplaner men barn behöver även andra ytor. Hur fantasieggande är en ödslig stooor gräsmatta? Blir man leksugen?

  Kram

  SvaraRadera
 5. Roligt med före-och-efter-bilder!!! Vad fint ni gjort!! Ser så mysigt och frodigt ut. Vilken blomsterprakt:).
  Ha en fin kväll.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Det är ju helt otroligt vad mycket som kan hända på en säsong! Ni har verkligen skapat ett vackert och funktionellt trädgårdsrum som jag tycker nu ska vara tokstolta över! Och det är kul att se hur mycket som hunnit hända bara sen jag var hos dig i juli. Heja er! Stor kram från Hanna

  SvaraRadera
 7. Vad fint, och roligt med för- och efterbilder. Jag glömmer ibland det där med före-bilder. Och man glömmer fort hur det såg ut innan...
  /Liv

  SvaraRadera
 8. Så härligt att ha ett så stor oanvänt trädgårdsrum att ta i bruk. Det har verkligen förändrats. Fint!

  Kram

  SvaraRadera
 9. Jättekul att se förvandlingen! Så fint det blivit! Och så konstigt det känns att se trädgårdsbilder från...typ april! Ett drygt halvår - sen är vi där igen!

  Kram // AH

  SvaraRadera
 10. Wow, trots att jag sett den fantastiska förvandlingen med egna ögon, så var det kul att se det så tydligt med bilderna! Nu är det svårt att tänka sig att det inte alltid har sett ut så:))
  Kram//Linda

  SvaraRadera
 11. Vad kul att få följa och se förvandlingen Åsa! Det blir så tydligt med dina fina bilder och vilken fantastisk oas det har blivit. Förstår att ni är mycket nöjda och stortrivs i dessa nya rum. Ska bli spännande att se den fortsatta utvecklingen. :)

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 12. Vilken härlig plats ni skapat! Underbart blommigt, det gillar jag!!

  SvaraRadera
 13. Men...jag trodde jag skrev i morse! Jag måste ha gjort något knasigt, för jag har skrivit.

  Nåväl...underbara trädgårdsrum ni skapat! Förstår att ni njuter. Jag njuter av att läsa och se bilder. Före och efter är något jag tycker jättemycket om med så tack för att du visar Åsa!

  Kram

  SvaraRadera
 14. Hej Åsa!

  Vad roligt att se förändringen och hur mysig det ändå hann bli på en säsong. Det tar sån tid att göra trädgård, här har vi avverkat skogen omkring stugan och det tar tid att få en trädgård att växa fram där det stått träd förr men det är bara att kämpa på. Lycka till med ert projekt, tänk nästa sommar, då är det lite småfix bara... Eller? *S*

  MVH
  Linnea

  SvaraRadera
 15. Åh hjälp vad fint det blev! och alla gula stora blommor jag gillar...och det där med fotbollsplanerna :) än så länge säger jag med..vi har en fin fotbollsyta bara lite längre ner längs gatan som de kan spela på, annars mycket plats här än så länge. drömmer ju också alltid om mer, högre, lummigare ***
  gillar också så mycket före-efter-bilder..!
  planerna finns kvar i mig. ska berätta om dem sen...

  kramar Lycke

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for Blogger...