måndag 17 juni 2013

att inse fakta - rulla upp ärmarna, önska grävhjälp och en större plånbokjag har känt mig handlingsförlamad i trädgården sen i våras
tänkte ett tag att jag kanske tappat trädgårdslusten
men nu vet jag (tror jag)
det är slut med det där duttandet (att anlägga 100 kvm köksträdgård, bygga växthus, bygga planteringshörna, lite växter här, lite växter där...)
nu är det dags att ta ta tag i det riktigt stora och jobbiga;
riva det ruttna staketet på framsidan och bygga nytt (dock med en annan lösning än det som varit), gräva ur 1 1/2 av de gamla rabatterna som helt är invaderade av gräs, knölklocka, kirskål och diverse annat otyg och (sist men i n t e minst) bygga plank längst med hela tomten högst upp i trädgården där köksträdgården är bl a . här pratar vi ca 40 meter.
varför?
jo, det är så att naturtomten på andra sidan staketet är såld med planen att bygga nytt vilket innebär att allt det gröna ska jämnas med marken och att vi ska få grannar tätt inpå. inte alls vad vi hade tänkt oss när vi köpte huset. det gröna, frodiga och privata var det vi föll för... men nej då, nu ska det byggas. kanske inte i år eller nästa år men någon gång...så ett plank. japp. ju förr desto bättre
jag blir ledsen bara jag tänker på det. husbygget alltså. och skövlingen. vill inte, vill inte, vill inte...
men mitt i allt elände försöker jag ändå intala mig att ett plank nog kommer att bli ytterligare ett hinder för de glupska rådjuren
inget ont som inte har något gott med sig
lite så

inga små projekt direkt
inga billiga projekt
inga jätteroliga projekt heller
men just nu känns det andra inte särskilt roligt heller
istället för att se det fina så ser jag bara allt det där andra
så det är väl bara att sätta igång....någonstans
trot jag tar fram spaden, spottar i nävarna och börjar gräva
det känns under omständigheterna mest överkomligt när man som jag är ensam ledig med två ystra gossar
ta lite i taget
sen får jag väl täcka över de nya rabatterna tills vi har råd att fylla dem
måste börja för att få ny inspiration

hej och hå
annars?
jodå
fint
du då?

hälsar åsa

I have felt kind of paralyzed in the garden since spring arrived
I thought for a while that I lost my interest in the garden
but now I know (I think)
no more random gardening (to build 100 sqm vegetable garden, build greenhouses, build planting area, some plants here, some plants there ...)
now it´s time to face the big and tough projects;
tear down the rotten fence in front of the house and build a new one (though with a different solution than what has been), dig out 1 1/2 of the old flowerbeds that are invaded by grasses, humpback clock, ground elder and various other not wanted stuff and (last but not least) build high fences along the entire plot at the top of the garden where the vegetable garden is, among other things. we are talking about 40 meters. why? well, we´ve got the information that they will build houses on the other side build which means that all the trees and green will be cut down. in other words we´ll get very close neighbours and the green surroundings will be - no more. not at all what we had imagined when we bought the house. the green, lush and private was a big part of the charm that we fell for ... but oh no, now it will be built. maybe not this year or next year, but at some point ... so a fence. yep. I get sad just thinking about it. I do not want it to happen

not directly any small projects
no cheap projects
no giant fun projects either
but right now nothing else in the garden feels much fun either
instead of seeing all that´s great  I just see the problems right now
so it's time to start 
I think I´ll start with the digging
feels like the easiest to do when you have summer holiday alone with two energetic kids
then I guess I'll cover the new beds until we can afford to fill them
I have to start somewhere

how about you?
how are you
fine I hope
okidoki
yep

13 kommentarer:

 1. Jag kommer och gräver med dig i sommar om du vill. Om man är två blir det tunga lite lättare. Kram!!!

  SvaraRadera
 2. Hm, känner igen det där. Vår granntomt är inte såld än men när som helst händer det så förrförra året byggde vi 80 meter långt plank mot tomten. Fördelen = mindre rådjur. Nackdelen kommer med det blivande huset då träden säkerligen kommer tas bort. Å andra sidan får vi mer sol på vår köksträdgård då. Och kanske trevliga grannar? Jag tror ni kommer få det bra. Skönt att ta tag i nåt man tänkt på länge också! Lyckatill-kram.

  SvaraRadera
 3. Aj då, men som du funderar, jo då. Det löser sig och allting ordnar sig. Det ska bli bra ska du se.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Fy så tråkigt när det blir så, att få grannar som inte är planerade är inte roligt. Tråkigt när kommunen kör över dne lilla husägaren.
  Plank är tråkigt och dyrt men det blir lite mysigt och ombonat ändå tycker jag. Hoppas llat löser sig

  Kram Anna

  SvaraRadera
 5. Nu ska jag inte förringa dina farhågor med husbygge. Jag förstår dig! Men, det är bra med plank! Vi har plank mot vägen (svärfar undrar om vi vill att folk ska tro att vi döljer något här inne) och det är kanon. Jag vill inte att folk ska se in och jag vill heller inte se ut/se andra. Planket är bra mot vinden och ger en mycket bra bakgrund för rabatter. Delar av vår häck på ena sidan (mot en gröning) håller på att dö så sakteliga. Vi ska byta mot plank där, bit för bit.
  Det går inte att förhindra husbygget förmodligen så det bästa är nog att gilla läget och se vilka nya möjligheter det kan ge för er trädgård (även om jag som sagt egentligen förstår dig till fullo).

  VIlka spännande planer du skriver om!

  Kram

  SvaraRadera
 6. Jag tror det kommer att bli superbra och allt kommer att lösa sig.Visst är det trist då det blir förändringar och att det inte är/blir som man trott, men du kanske får en trädgårdsintresserad granne.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 7. Förstår känslan :)
  När det kommer till stora projekt som plank, framsida och rabatter... Ta det i delmål och jobba sakta men målmedvetet så ni inte tröttnar eller tömmer plånboken helt. För oss tog det fyra-fem år innan vi vår klara med våra staket. Vår trädgård är fortfarande till 70% ofärdig och tänker jag på allt som jag ska göra blir jag lite matt... men delar jag upp det i delmål och gör en längre plan så blir det, för mig, genast roligare. Dra ihop ett gäng kompisar en hel dag med spadar, bjud på fika och grilla på kvällen. Vi gjorde det när vi hade lite större grävprojekt och alla tyckte det var jättekul. Dessutom tycker de att det är roligt nu ett par år senare när de hälsar på. Det går ju så mycket fortare att gräva en rabatt och bygga plank när man fyra,fem stycken som hjälps åt. Sen ökar den egna lusten när man ser vilka jättekliv framåt som trädgården tar.
  Stor styrkekram
  Hélena

  SvaraRadera
 8. Usch, förstår känslan att förlora grönskan runt tomten, vi bor ju också med naturen inpå knuten, och det känns hur värt som helst. Kanske ni behöver plantera träd på er tomt som ger den där grönskan och skymmer sikten mot bygget? Om du vill ha inspiration på plank så kolla Infings plank, som jag visar några bilder av här: http://lindastradgard.blogspot.se/2011/08/carinas-tradgard.html
  Jag har använt täckmetoden (ljustätt material) på planteringar som invaderats av rotogräs. Det ser inte snyggt ut (man kan i och för sig göra det snyggt om man täcker plasten med bark eller grus). Men jag lovar, om ni håller på med ett projekt i en annan del av trädgården så vips har det gått ett år eller två och ni är mycket glada över att ni täckt. Lättarbetat jord, bara att jordförbättra och plantera!

  Lite i taget går det sakta framåt. Been there, är där.. Lycka till!

  SvaraRadera
 9. Åhhh, så trist med nybygge som grannar. Förstår er till fullo. Jag hade också deppat :(

  Ser att du fått fina tips redan men kan du inte bjuda in till en bloggträff? De som kommer får se din fina trädgård mot att man hjälper till att gräva eller rensa i några timmar. Är jag bara hemma så kommer jag och hjälper dig (är ju dessutom arbetslös så jag har tiden)! Det är ju kul om man är flera.

  Annonsen om hasselört ligger kvar på Blocket. Plantorna finns i Degeberga. Inte jättelångt från Höör. Kan vara värt en utflykt ;)

  Kram Tamara

  SvaraRadera
 10. Kan du inte dra ihop några trädgårdsvänner som kommer och hjälper dig? Jag är jättebra på att gräva! Tänk vad det skulle gå undan om vi var flera stycken som hjälpte till! Och vad roligt vi skulle ha det :)

  SvaraRadera
 11. Bara du bjuder på mat och dryck ska du se att Trädgårdshjälpen i bloggosfären dyker upp. Nu bor jag ju lite långt bort, men det finns ju en drös i Skåneland!

  SvaraRadera
 12. Det här med marker som säljs och bebyggs är alltid ett starkt ämne. Jag njuter av åren fram tills maskinerna kommer och så får vi göra det bästa av det nya läget när det är här.

  SvaraRadera
 13. Jag skulle mer än gärna komma och gräva med dig, fina Åsa, bra det var liiite närmare. Som andra så klokt påpekar så blir allt så mycket roligare om man är flera. Gör en plan, eller lista om du hellre gillar det, med MÅNGA små delmål. Bocka av eftersom och genast känns allt så väldigt görbart.
  Tänker på er ofta, hela finaste familjen, och hoppas att vi ses snart igen!
  Kramar!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for Blogger...