söndag 8 maj 2011

Ansvarsfyllda dahlior

Idag grävde jag ner mina dahliaknölar i marken. Mitt intresse för dahlior började förra våren då jag fick två knölar från grannen Elsa, 90 år gammal. Dessa knölar är inte vilka som helst utan är 25 år gamla och blommar med otroligt stora ljusrosa blommor. Elsa kommer inte ihåg vilken sort de är men jag ska försöka ta reda på det när (och om) de blommar i sommar. Elsa har en hel rabatt av dessa dahlior på framsidan av sitt hus och har under åren delat på knölarna och gett bort till familj och vänner och nu till mig. Det känns som en ansvarsfylld uppgift att förvalta dessa gamla knölar. Har de levt i 25 år så vill ju inte jag vara den som tar död på dem. De verkar i alla fall ha klarat sig från första övervintringen i min källare. De har stått i en papplåda och visar tecken på överlevnad med nya "ögon" som tittar fram.

Jag har även köpt några nya dahliasorter. En vit ponpon dahlia "Snowflake", svarta "Arabian night". De lägre "Polka" har jag satt i två stora krukor intill husets baksida. Det blir dahliafest i sommar helt enkelt. Blommorna är fantastiska och vackra att ta in och sätta vas. En enda blomma kan räcka.

Jag sådde även in rosa och svarta pionvallmo vid mina pioner och i rabatten tillsammans med "Magnus" och stäppsalvian. Vi får se hur det blir....

På bilden nedan syns gammelknölen bredvid nyköpta bebisknölenDet blev en heldag ute i det vackra, men blåsiga, vädret. Jag och mannen tog oss an den av ogräs igenvuxna platån mellan trapporna som går upp till huset. Här har det legat en enkelrad med plattor och små "fulstenar" bredvid. Allt verkar har varit gjort i all hast. Ingen markduk under så ogräset har haft full fest. Vi rensade och rensade och tog sedan bort plattorna. Tanken är att det ska bli ny stenbeläggning. Snart!


Förra sommaren påbörjades projektet med att bygga en planteringshörna mellan förrådet och stenmuren. Det blev nästan klart så när som på själva bänken. Idag oljades de blivande bänkbrädorna in för att sedan kunna målas och sättas på plats. Jag ser fram emot att få klart hörnan som redan blivit riktigt fin. I rabatten vid det främre staketet är det tänkt att luktärterna ska få bo. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for Blogger...